Ben ik mantelzorger?
Veel mensen zijn het al jaren, maar hebben zich nooit gerealiseerd dat ze mantelzorger zijn. Of dat ze gebruik mogen maken van hulp bij die zorg. Daarom hier een uitleg.

Mantelzorg heeft altijd twee kenmerken: Het is onbetaalde intensieve en langdurige zorg voor een persoon, vanwege een persoonlijke relatie met die persoon.

Degene aan wie je zorg biedt is meestal een familielid (ouder, partner, kind, zus, opa), een goede vriend(in) of iemand uit je buurt.

Bent u mantelzorger? Doe hier de test!

Geen vrijwilligerswerk

Vooral vanwege de persoonlijke relatie kan je met mantelzorg meestal niet zomaar stoppen, en wordt ook niet zomaar overgenomen door iemand anders. Dat maakt het anders dan vrijwilligerswerk.

Dat laatste doe je in georganiseerd verband. Met de mensen die je helpt heb je vooraf meestal geen persoonlijke relatie. En als je met je vrijwilligerswerk wilt stoppen zal de organisatie iemand anders zoeken die je taak wil overnemen. Die mogelijkheid hebben mantelzorgers niet.

Definitie van mantelzorgkoepel Mezzo

‘Mantelzorgers zijnmensen die onbetaald  zorgen voor een chronisch zieke, gehandicapte of hulpbehoevende ouder, kind of ander familielid, vriend of buur.Zij geven die zorg omdat ze een persoonlijke band hebben met die persoon.

De zorg die zij geven is langdurig, intensief en afhankelijk van de behoefte van de zorgbehoevende.We spreken over mantelzorg als het gaat om zorg die de gewone zorg van mensen qua duur, intensiteit of zwaarte overstijgt.’

Naar Ervaringsdeskunidge