Naast mijn professionele kennis ben ik ook ervaringsdeskundige op dit gebied. Ik heb de chronisch geestelijke ziekte van een geliefde als voltijds mantelzorger heb meegemaakt…en overleefd. Zorgen voor een partner met een psychische ziekte is erg zwaar. Om mijn partner te beschermen voor oordeel van andere en om te voorkomen dat hij door mensen anders behandeld werd was ik (samen met onze kinderen) medeplichtig in het zwijgen over zijn aandoening en de heftige dingen die met steeds toenemende frequentie in ons gezin gebeurde. Als gevolg ben ik geen vreemde geworden van intens eenzaamheid en machteloosheid.

Na veertien jaar huwelijk heb ik de moeilijke beslissing genomen om mijn relatie te beëindigen. Voor mij was dit het enige optie om mezelf en onze kinderen te redden van een leven dat al langere tijd ondraagbaar was. Vrij snel hierna viel ik in een diepe put. Mijn toestand kreeg geen etiket maar het zat in de buurt van burn-out en depressie. Na vele jaren crisis, angst, stress en verdriet waar het me bewonderenswaardig steeds lukte om door te gaan en voor iedereen te zorgen, kreeg ik het erg moeilijk. Ik had mezelf zo ver weggecijferd dat ik niet meer wist wie ik was en wat voor mij belangrijk was. Ik was een expert geworden in een masker opzetten en doorgaan maar nu kreeg ik de psychische naslag van alles die gebeurd was. Om hulp vragen vond ik erg lastig maar het was zelfs voor mij duidelijk dat ik er alleen niet uit zou komen. Met behulp van een behandeling is het mij gelukt om alles te verwerken en een plek te geven.

Ik heb enorm veel geleerd over mensen door mijn werk en privé leven. Vooral een aantal ervaringen in mijn privé leven waren erg heftig en toch ben ik er enorm dankbaar voor omdat zij mij gevormd hebben tot de persoon die ik nu ben. Ik voel een sterk en onvermijdelijke drang om deze ervaringen te gebruiken om ervoor te zorgen dat mijn lijden en lessen omgezet worden in iets goeds. Door middel van een beproefde coaching methode help ik mantelzorgers om inzicht te krijgen en vrede en geluk binnen in henzelf te zoeken en te vinden.

Journaliste, Esmir van Wering heeft mijn verhaal geschreven voor ‘Ik? Mantelzorger’, een online platform voor mantelzorgers. Jij kunt het verhaal hier lezen…

Deel 1

Deel 2

Deel 3

Naar Villa Balans Coaching

Naar Mantelzorgers